Βάπτιση. Ηρθε η ώρα να γίνεις νονός;

Βάπτιση. Ηρθε η ώρα να γίνεις νονός; Πριν απο τη μεγάλη μέρα που θα προσφέρετε «το όνομα αυτού» είναι πολύ σημαντική για εσάς, το βαπτιστήρι και τους γονείς του.

Νονός πρώτη φορά και μαθαίνετε πως η τελετή της βάτπισης σημαίνει ότι η εκκλησία εντάσσει το παιδί στους κόλπους της και στην κοινωνία των αγίων της, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει και το αστικό του όνομα. Για εσάς σημαίνει πως θα αποκτήσετε έναν νέο δεσμό, μια τρυφερή σχέση που θα διαρκέσει εφ’όρου ζωής. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πάντα πως η βάπτιση είναι κυρίως μια θρησκευτική τελετή που παρά τη διοργάνωση, μπορεί να έχει διαφορετική εξέλιξη από αυτή που περιμένατε.

Γιατί πολύ απλά ο πρωταγωνιστής, δηλαδή το βαπτιστήρι σας, δεν είναι δυνατό να κατανοήσει τη σημαντικότητα και την έννοια των στιγμών που βιώνει και είναι πιθανόν να αντιδράσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο! Ετσι θα πρέπει αρχικά να είστε προετοιμασμένος για… επικίνδυνες αποστολές. Αφού λοιπόν λύσετε το…ψυχολογικό και δείτε την πρόκληση της βάπτισης ως μια ακόμη ευχάριστη εμπειρία για τη ζωή σας και αποφασίσετε να δεθείτε με το βρέφος και την οικογένειά του, τότε είστε έτοιμος να περάσετε και στα πρακτικά θέματα που αφορούν την τελετή. Ο ανάδοχος, αναλαμβάνοντας να βαπτίσει ένα παιδί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσει είναι το χρυσό σταυρουδάκι. Πέρα από το κόσμημα όμως οφείλει να αγοράσει και τα υπόλοιπα βαπτιστικά. Τα απολύτως απαραίτητα είναι η λαμπάδα, δύο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας, μία μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό, τα λαδόπανα, ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα σαπούνι, τα βαπτιστικά του μωρού (ρούχα και παπούτσια) και, βέβαια, όπως είπαμε ο σταυρός του μωρού. Ομως εάν θέλετε να ξεχωρίσετε και να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα πρέπει να ξεκινήσετε έγκαιρα την έρευνα αγοράς, ώστε να βρεί­τε αυτό ακριβώς που ψάχνετε στην καλύτερη δυνατή τιμή. Πέρα από τα συνηθισμένα ροζ και γαλάζια βαπτιστικά σε ειδικά κατα­στήματα θα βρείτε και πιο εναλλακτικά αξεσουάρ βάπτισης. Αν το ζευγάρι είναι προοδευτικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να χαρίσετε στο βαπτιστήρι σας την τέλεια μέρα διοργανώνοντας και κάποια μίνι χάπενινγκ, πάντα σε συνεν­νόηση με τον ιερό ναό που θα τελεσθεί το μυστήριο και τους γονείς.Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται και ένας μικρός στολισμός της εκκλησίας και ιδιαίτερα της κολυμβήθρας, ενώ συνηθισμένα θεω­ρούνται πλέον τα μπαλόνια έξω από την εκκλησία που γράφουν το όνομα του μωρού. Αν το ζευγάρι είναι παραδοσιακό ακολου­θήστε το τυπικό και όλα θα πάνε καλά. Μην ξεχνάτε πως για ορι­σμένους γονείς σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορθόδοξες χριστιανι­κές παραδόσεις. Στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση πρέπει να συνοδέψετε το βαπτιστήρι σας στην εκκλησία με τη λαμπάδα της βάπτισης ώστε να παρακολουθήσετε μαζί τη Θεία Λειτουργία. Επίσης, ως σήμερα η Εκκλησία πιστεύει ότι δεν θα πρέπει το ίδιο άτομο να βαπτίζει μωρά διαφορετικού φύλου καθώς αποκτούν τον ίδιο πνευματικό πατέρα και ελλοχεύει ο κίνδυνος μελλοντικά να πα­ντρευτούν μεταξύ τους… Καλό είναι να γνωρίζετε επίσης πως οι μπομπονιέρες τα προσκλητήρια και τα γλυκά που θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους δεν αποτελούν υποχρέωση της νονάς/νονού.

Πηγή άρθρου : ebiskoto.gr